Από την Δάφνη Μπαλαφούτη, Διαιτολόγος
Έφαγε όλο του το φαΐ; Μήπως αυτό το τρόφιμο δεν του κάνει καλό; Τι θα κάνω αν δεν τρώει λαχανικά; Αν ανήκετε κι εσείς στις παραδοσιακές μαμάδες που ανησυχείτε, μεταξύ...
άλλων, και για τη διατροφή του παιδιού σας και οι παραπάνω απορίες σας θυμίζουν ... εσάς (!), παρακάτω σας παραθέτουμε απλούς και πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ακολουθήσει μία ισορροπημένη διατροφή και κατ’επέκταση, ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
Τρόπος #1: Κάντε το να αγαπήσει τα φρούτα και τα λαχανικά
Για να κάνετε το παιδί σας να μη δυσανασχετεί όποτε βλέπει στο πιάτο του φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και σερβιρίσματός τους, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα σουβλάκι λαχανικών, μία σπιτική πίτσα λαχανικών, να προσθέσετε στο σάντουιτς για το σχολείο ψητά λαχανικά και να κάνετε πολύχρωμα σχέδια με φρούτα ή/και λαχανικά στο πιάτο του. Εάν οι προσπάθειές σας δεν έχουν αντίκρισμα, δοκιμάστε να προσθέσετε ορισμένα λαχανικά (π.χ.τριμμένο καρότο, κολοκύθι ή ντομάτα) στα φαγητά που του αρέσουν (π.χ. μπιφτέκια) προκειμένου να αυξήσετε την κατανάλωσή τους από το παιδί σας. Αντίστοιχα για τα φρούτα, μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά πρωινού, το γιαούρτι τους ή τη σαλάτα τους (π.χ. σταφίδες, ρόδι, μήλο).
Δώστε προσοχή! Είναι σημαντικό να δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα και να καταναλώσετε πρώτα εσείς τις τροφές που θέλετε να τρώει εκείνο. Η μίμηση παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτή την ηλικία.
Τρόπος #2: Προτιμήστε το ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή ελαίου
Μια νέα έρευνα της επιδημιολογικής Πανελλαδικής μελέτης GRECO (Greek Childhood Obesity study), έδειξε ότι το 82% των παιδιών ξεπερνούσε το συνιστώμενο όριο πρόσληψης κορεσμένου λίπους (ζωικά λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά κρέατα, μπέικον κ.ά.). Φροντίστε να περιορίσετε την κατανάλωση προστιθέμενων λιπών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή του παιδιού σας και να τα αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο, όπου είναι εφικτό. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό κέικ, κουλουράκια και μπισκότα με ελαιόλαδο και να το χρησιμοποιήσετε ως βασικό έλαιο τόσο στη μαγειρική σας όσο και στη σαλάτα. Επιπλέον, για τη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, επιλέξτε γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά για το απογευματινό σνακ του παιδιού και τυρί χαμηλό σε λιπαρά για το σάντουιτς στο σχολείο. Εάν τα γαλακτοκομικά που επιλέγετε για το παιδί σας είναι πλήρη, φροντίστε ώστε να το καταναλώνει με μέτρο.
Δώστε προσοχή! Η ίδια μελέτη, έδειξε πως τα αμυλούχα τρόφιμα, το ελαιόλαδο και το τυρί αποτελούν τις βασικότερες πηγές ενέργειας στη διατροφή των παιδιών. Παρατηρούμε λοιπόν, ότι τα ελληνόπουλα παρόλο που φαίνεται να υιοθετούν πιο συχνά τις συνήθειες της Μεσογειακής διατροφής όπως το ελαιόλαδο και το τυρί, αυτά συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στις ημερήσιες θερμίδες τους.
Είναι σημαντικό λοιπόν, να επικεντρωνόμαστε όχι μόνο στο ποια τρόφιμα είναι ποιοτικά για το παιδί μας αλλά και στην ποσότητα αυτών, χρησιμοποιώντας τα με μέτρο. Και τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Για παράδειγμα, εάν έχετε μαγειρέψει ένα λαδερό φαγητό (π.χ. φασολάκια) και δεν προσέξετε την ποσότητα του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσετε, αυτή μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 4-5 κ.σούπας ανά γεύμα, ποσότητα που μεταφράζεται σε 500-700 θερμίδες, μόνο από το ελαιόλαδο! Φροντίστε λοιπόν, να χρησιμοποιείτε 1-2 κ.σούπας ανά γεύμα (ανάλογα και με τις ανάγκες του παιδιού σας), αποφύγετε το τηγάνισμα και προτιμήστε και άλλα συστατικά για να προσδώσετε γεύση στα φαγητά και τις σαλάτες (π.χ. λεμόνι, ξίδι κτλ.).
Τρόπος #3: Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα στο SuperMarket
Η προσεκτική ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας ενός προϊόντος μπορεί να αποτελέσει τον πιο πολύτιμο σύμμαχό σας ώστε να κάνετε υγιεινές επιλογές για το παιδί σας. Εξετάστε προσεχτικά τις ετικέτες των τροφίμων που προορίζονται για αυτό (αλλά και για εσάς!), αναζητείστε το είδος των λιπαρών και την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, σάκχαρα, κορεσμένο λίπος και νάτριο και κάντε συμφέρουσες επιλογές, διαλέγοντας τα προϊόντα με τα πιο βελτιωμένα διατροφικά χαρακτηριστικά, ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες του παιδιού σας.
Τρόπος #4: Φάτε όλοι μαζί!
Γνωρίζατε ότι, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση γευμάτων με όλη την οικογένεια σχετίζεται με καλύτερο σωματικό βάρος των παιδιών, «ενθαρρύνουν» την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και συνδέονται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά την ενηλικίωσή τους; Φαίνεται ότι ο ρόλος των γονέων ως διατροφικά πρότυπα, το περιεχόμενο του οικογενειακού γεύματος καθώς και ο χρόνος που αφιερώνουμε στη διαδικασία μαγειρέματος και στο τραπέζι μαζί με τα παιδιά μας, βοηθάνε σημαντικά στο παραπάνω.
Οργάνωση + φαντασία = Επιτυχία!
Αρκεί λοιπόν, να πάρετε το θέμα της διατροφής του παιδιού σας στα χέρια σας, να κινηθείτε με μαεστρία και να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας, αφιερώνοντας λίγο παραπάνω χρόνο για να μαγειρέψετε, να φάτε και να ασχοληθείτε μαζί με το παιδί. Θα δείτε ότι οι κόποι σας θα ανταμειφθούν και θα επωφεληθεί όχι μόνο το παιδί, αλλά και όλη η οικογένεια!
Πηγή
EmoticonEmoticon