Την βεβαιότητα πως το «πρόγραμμα της Νισύρου» θα έχει την ίδια κατάληξη με το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» εκφράζει, σε συνέντευξη του στην ...
«δημοκρατική», ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή την παρουσία στα νησιά μας του πρωθυπουργού, που με τις εξαγγελίες του περί…. νησιωτικότητας μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έφερε. Παράλληλα εμφανίζεται απαισιόδοξος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας της χώρας, ενώ διαβεβαιώνει πως η δημοκρατική παράταξη είναι έτοιμη για εκλογές αλλά με όρους ενότητας και χωρίς τους αρχηγισμούς του παρελθόντος.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
Κύριε Ανδρουλάκη, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια με την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ στην εξουσία και αντί να δούμε βελτίωση, σύμφωνα με όσα υπόσχονταν τον Γενάρη του 2015, η Ελλάδα βυθίζεται πιο βαθιά στην ύφεση και στα Μνημόνια. Τελικά, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ γι αυτή την χώρα;
Ακόμα και να κλείσει η διαπραγμάτευση οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας δεν θα βελτιωθούν. Η Κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη στρατηγική με αποτέλεσμα να συνυπογράφει υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα που εξασφαλίζουν συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας. Επί εξήμισι και πλέον χρόνια, η χώρα παλεύει για να βγει από την κρίση.
Η χώρα χρειάζεται ένα θετικό άλμα προς τα εμπρός, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως δεν μπορεί να το επιτύχει. Στη θέση του φόβου και της αβεβαιότητας πρέπει να μπει πια μια συντεταγμένη πορεία προς την ανάκαμψη. Ο νέος εθνικός στόχος για επιτάχυνση της ανάκαμψης δεν πρέπει να ταυτίζεται αλλά να υπερβαίνει τα μνημόνια και τα προγράμματα προσαρμογής. Προς τα πού θέλουμε να πάει η χώρα τα επόμενα δέκα χρόνια; Θέλουμε μια χώρα με μια οικονομία σύγχρονη κι ευρωπαϊκή στον πυρήνα των ισχυρών της ΕΕ, ικανή να επιβιώσει με τις δικές της δυνάμεις στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό ή θέλουμε να διολισθήσουμε σε μια κατάσταση μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων και Ανατολής;
Για τους προοδευτικούς Έλληνες η απάντηση είναι σαφής. Ο δρόμος της εύκολης και ρηχής ανάπτυξης, που σημάδεψε τη χώρα την τελευταία δεκαετία, και τώρα κινδυνεύει να την καταστήσει μια μαύρη τρύπα στη ΝΑ Ευρώπη, δεν υφίσταται ως εναλλακτική επιλογή.
Ο κ. Τσίπρας, επισκέφθηκε πριν τα Χριστούγεννα τη Νίσυρο όπου προέβη σε εξαγγελίες για την ελάφρυνση των νησιωτών. Την ίδια ώρα, τα νησιά έχουν ήδη υποστεί τεράστιες συνέπειες από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος.
Πολύ φοβάμαι ότι το «πρόγραμμα της Νισύρου» θα έχει την ίδια κατάληξη με το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Ο μοναδικός λόγος για την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος και την αύξηση του ΦΠΑ είναι ακριβώς η ανάγκη να καλυφθούν οι απώλειες από τα 89 δις χρέος που μας φόρτωσε η περήφανη διαπραγμάτευση των κκ και Βαρουφάκη. Είναι εξωφρενικό, η Κυβέρνηση να εξαγγέλλει μέτρα για την ενίσχυση της νησιωτικής πολικής, και την ίδια στιγμή να επιβαρύνει τους νησιώτες με νέα, επιπρόσθετα, φορολογικά βάρη. Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό.
Το προσφυγικό, παραμένει μια «ανοιχτή πληγή» για την χώρα μας. Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ απέδειξε ότι δεν μπορούσε (και δεν μπορεί) να το διαχειριστεί. Τι πρέπει να γίνει;
Δυστυχώς η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι, και, σε αυτόν τον τομέα εμφανής. Οι αβλεψίες του παρελθόντος και η ελαφρότητα στην αντιμετώπιση εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Το ερώτημα είναι τι ρεαλιστικά μπορεί να γίνει τώρα. Η απάντηση είναι απλή: πρέπει να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση προς τις ευρωπαϊκές χώρες και οι επιστροφές προς την Τουρκία, όπως ήδη προβλέπεται. Για να συμβούν αυτά πρέπει η κυβέρνηση να πιέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να υποδεχθούν τον αριθμό προσφύγων που έχει δεσμευτεί η κάθε μια στα πλαίσια της μετεγκατάστασης αλλά πρέπει παράλληλα να απορρίπτονται και οι αιτήσεις ασύλου των οικονομικών μεταναστών ώστε να επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν δείχνει να δραστηριοποιείται προς αυτές τις δυο κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.
Πώς είναι τώρα το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στην χώρα μας; Τι εισπράτετε εσείς στο Ευρωκοινοβούλιο;
Η Ελλάδα πάντα προκαλεί θετικές αντιδράσεις. Ωστόσο, οι καιροί και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η ιταλική κρίση, το Brexit και οι ανατροπές που φέρνει η εκλογή Τραμπ κυριαρχούν στους σχεδιασμούς εν όψει των γαλλικών, ολλανδικών και γερμανικών εκλογών και φυσικά και οι ευρύτερες προκλήσεις που προκύπτουν εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Με αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται προσοχή για να αποφύγουμε τον ενδεχόμενο απομείωσης των συμμαχιών μας.
Μπορεί να βελτιωθεί η στάση των Θεσμών στο θέμα του χρέους; Και πώς μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση στην β’ αξιολόγηση;
Τα περιθώρια βελτίωσης της στάσης των θεσμών είναι δεδομένα και καθορίζονται από την συμφωνία που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα δεδομένο και δεν πρόκειται να αλλάξει παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, τεχνηέντως παραλείπει να αναφερθεί σε αυτή την πραγματικότητα διεξοδικά. Το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση με την ανοχή ή και τις ευλογίες των δανειστών δεν οδηγεί στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και έξοδο από την κρίση αλλά στην παράταση μιας προβληματικής κατάστασης.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση με τους αδέξιους χειρισμούς της έχει εγκλωβιστεί σε μια μη ρεαλιστική προοπτική με υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και έναν μόνιμο κόφτη σε δαπάνες, μισθούς και συντάξεις. Αυτό αντανακλάται και στα επιτόκια, στα οποία, το 3ετές ελληνικό ομόλογο παραμένει πάνω από το 7,5%, υψηλότερα δηλαδή από το επιτόκιο του 10ετούς που είναι 7%. Εάν προαλείφονταν θετικές εξελίξεις θα έπρεπε να ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Μετά τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα πώς βλέπετε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη; Κινδυνεύουμε όλοι από μια ‘προσφυγική’ πλημμύρα;
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προσήλωση της στο διεθνές δίκαιο. Ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ με το προσφυγικό για να κλείσουμε τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, με την υποχωρητικότητα τους, το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν και ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αντίθετα, μαζί με τους συνάδελφους μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την εξαίρεση μιας μικρής μειοψηφίας, θεωρούμε ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Εάν η Τουρκία επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τότε θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και να συμβάλλει θετικά στην περιφερειακή σταθερότητα.
Η Ν.Δ. ζητά εκλογές. Εκτιμάτε ότι θα γίνουν σύντομα και πώς βλέπετε να προχωρά ο δικός σας χώρος;
Ο καθένας μπορεί να ζητά εκλογές για τους δικούς του μικροπολιτικούς σκοπούς, η αλήθεια όμως είναι ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όχι να καταφεύγει σε εκλογικές αναμετρήσεις κάθε δυο χρόνια. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Ο πολιτικός χρόνος έχει καταστεί ιδιαίτερα πυκνός και δεν έχουμε την πολυτέλεια της απραξίας. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να κυβερνήσει ή όχι. Εάν δεν θέλει ή δεν μπορεί, τότε οφείλει να παραιτηθεί.
Σε αυτή την περίπτωση η δημοκρατική παράταξη οφείλει να είναι έτοιμη να επιτελέσει το ιστορικό της καθήκον, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν και όπως περιμένουν να κάνουμε οι πολίτες. Ελπίζω, ότι αυτή η μάχη θα δοθεί με όρους ενότητας και χωρίς τους αρχηγισμούς του παρελθόντος.
EmoticonEmoticon